Temat: Ziemniaki pieczone z dipem czosnkowo cytrynowym ziemnieki umyć podziurawić widelcem skropic oliwą, posolic wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni piec około godziny dip: jogurt grecki + creme fraiche (pół na pół) skórka z cytryny + sok z 1/2 cytryny, papryka w proszku, czosnek, sól , pieprz Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21145
Temat: Śmietanowiec babci Ewy Czy to jeden z tych "francuskich" przepisów? Czuję, ze w oryginale jest creme fraiche Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16488
Temat: Pałki kurczaka duszone w śmietanie Kurczę, kwaśna 30-tka?A 18-tka się nada czy lepiej dać taką co się nie warzy-do zup i sosów?
Trudne pytania zadajesz, bo ja używam creme fraiche ;) bo innej nie mam tutaj. Jeśli 18ka nie warzy się, to daj 18kę. Nie znam śmietan do zup i sosów
Głółnie chodzi o to, żeby miało smak śmietanowy Niewiele pomogłam, ale mam nadzieję, że chociaż odrobinkę... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14352
Temat: Bliny na zakwasie wg Ayn* Dzisiaj byla powtorka, z creme fraiche i hiszpanskimi truskawkami a la Romanov, bo sie nie moglam powstrzymac i kupilam, jak tylko je zobaczylam. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24613
Temat: Gotowanie przy ekranie ...kroimy w małe kosteczki, zalewamy jogurtem i mieszamy. Można też dodać kilka łyżek soku pozostałego z ananasów ale z tym ostrożnie bo jeżeli za bardzo rozwodnimy jogurt owoce zaczną czarnieć i nie będzie wyglądało to apetycznie.
***
Nadziewane piersi kurcząt
4 piersi z kurczaka, oliwa z oliwek, wino wytrawne białe, 30 dkg pieczarek, keczup, natka pietruszki, 5 dkg orzechów włoskich (bez skorupek), 3/4 szklanki śmietanki kremowej ( creme fraiche), sól, pieprz biały, cukier, sok z cytryny.
Piersi umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na ok. godzinę. Polać tłuszczem, potem zarumienić na silnie rozgrzanej oliwie, skropić winem i upiec polewając wytworzonym sosem. Najlepiej w piekarniku. Obrane i umyte pieczarki pokroić w paseczki, usmażyć, dodać keczupu (ze dwie łyżki), pietruszki, doprawić, napełnić od spodu piersi i ułożyć na półmisku.... Źródło: shadow.zaginiona-biblioteka.pl/viewtopic.php?t=76
Temat: Dacquoise z czekoladowym kremem ganache ...mleczną i deserową pół na pół ponieważ moje dziecko nie przepada za gorzką
czekoladą-krem nie jest wcale zbyt słodki także polecam tym którzy wolą mniej
wytrawnie
Ciasto można,a wręcz należy zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki żeby
się przegryzło.
Krem należy przygotować na początku i odstawić na ok.1 godzinę w chłodne
miejsce żeby zgęstniał.
Składniki kremu:
250 ml śmietany 36%(w oryginale jest creme fraiche,w Polsce niedostępna
niestety)
300 g czekolady deserowej
Śmietanę zagotować i wsypać do niej połamaną czekoladę.Mieszać do
rozpuszczenia czekolady.
Składniki warstw bezowych:
100 g orzechów laskowych
5 białek
250 g cukru pudru
szczypta soli
Orzechy wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
na ok.10 minut lub aż zacznie odstawać skórka a orzechy lekko
zbrązowieją.Wyjąć z... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11437
Temat: Lody bananowe z kawalkami czekolady Lody bananowe z kawalkami czekolady na1 litr 3 banany 55g cukru 200g smietany ( creme fraiche 30% ) 250 ml mleka (nie tlustego) kawaleczki czekolady wszystkie skladniki - oprocz czekolady - zmiksowac (ok. 3 min. ) kiedy masa jest juz gladka, wlac do maszynki po ok. 30 min dodac kawaleczki czekolady i mieszac jeszcze ok. 10 min ps. przepis nie jest mojego autorstwa JotHa poprosila mnie o tlumaczenie i juz zdazyla wyprobowac, wiec wklepuje!!! napisala mi, ze dala troche wiecej cukru a reszte mam nadzieje ze dopisze sama smacznego... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21637
Temat: Puree z groszku (do kurczaka lub ryby) Tradycyjne angielskie mushy peas w wersji podrasowanej. Ja jestem groszko- i fasolo-zerca, wiec moja opinia moze nie byc do konca obiektywna , ale to jest jeden z najlepszych groszkowych dodatkow do obiadu jaki jadlam. 1 srednia glowka czosnku, podzielona na zabki, ale nieobrane 800g mrozonego groszku 100g masla (ja daje mniej, z wiadomych wzgledow ) 4 lyzki creme fraiche lub gestej smietany kremowki (slodkiej) Nieobrane zabki czosnku zalac woda zimna w rondelku, w ktorym pozniej zmiesci sie nasz groszek. Doprowadzic do wrzenia, posolic, gotowac 10 min. Wylowic czosnek z wody i ostroznie obrac ze skorek (latwo sie go 'wyciska'). Wrzucic ponownie do wody, dodac groszek i gotowac az bedzie miekki (troche bardziej niz do normalnego jedzenia, bo bedziemy go rozgniatac). Odcedzic, dodac maslo i cala... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=19157
Temat: Sernik jagodowy ...roztopionego Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut. Składniki na masę serową: * 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 200 g drobnego cukru * 4 jajka * 2 łyżki mąki * 1 łyżka soku z cytryny * 250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej) Polewa: * 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany) * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wszystkie... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25391
Temat: Misyjny klub kulinarny... ...to smaczne nie bylo
Ja tam dziekuje za przepisy, choc sos do spaghetti czy generalnie makaronow zawsze wole robic sama i eksperymentowac z lekka. Wlasciwie prosta sprawa:
wszystko co w domu: warzwa - papryke, pomidory, marchew, cebule, cukini,....podsmazyc...kostke bulionowa, wode, pogotowac, doprawic ziolami ( ziola prowansalskie, bazylia, tymian, pieprz, sol, siekana pietruszka,...) swizymi lub z paczki i dodaje na koniec klaks smietany lub " Creme Fraiche" nie wiem czy w PL jest? To taka jakby powiedziec kwasna gesta smietana, znakomita do zup, sosow itd. I pychota! Źródło: 17-ka.org.pl/forum/viewtopic.php?t=472
Temat: Co mamy dzisiaj na obiad? Dzis prawie z zaskoczenia na wyjezdzie na farmie spolecznej sie wolontariacko-edukacyjnie udzielalismy. Z mikrym prowiantem ale skorzystalismy z okolicznego sklepu eko z ichniejszym booooskim barem. Absolutnie cudne sery, nadziewane papryczki, oliwki z ziolami, salatka z feta, marynowane jaja przepiorcze, anchois tez z marynaty. Na deser truskawki z creme fraiche i wszystko swiezutkie, pyszne i w przystepnej cenie... Kolacja w wykonaniu M i dzieci. Makaron z tunczykiem w pomidorach i rukola z awokado. Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70157
Temat: Przepyszna masa do napoleonki, tarty, babeczek... Hichotko, dziekuje Ci za wspanialy przepis! Najlepsze w tym przepisie jest to, ze nie trzeba ubijac masla i narazac sie czasami na to, ze masa sie zwarzy. Wlasnie zrobilam po raz pierwszy w zyciu kremowki i uzylam do nich gotowego ciasta francuskiego z zamrazarki. Masa wyszla slicznie tylko byla troszeczke za gesta - myle, ze dalam za duzo maki, albo maka byla niezbyt "lekka". Uzylam maki instant. A wiec dodalam troche smietanki creme fraiche i ubilam mase lopatkami, tak, ze zrobila sie lekka. Calosc wypoczywa w lodowce. Jestem bardzo ciekawa, jak bedzie smakowalo. Jeszcze raz dziekuje! Pozdrawiam wszystkich Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=6282
Temat: Sernik na zimno z truskawkami Philadelphie spokojnie mozna zastapic serkami w rodzaju Almette lub jakims ich polskim odpowiednikiem ( firma Ostrowia zdaje sie robila kiedys podobne serki). Creme fraiche dostepne w Portugalii jest moim zdaniem lekko kwaskowe i chyba mozna byloby je tez zastapic gesta kwasna smietana, ale taka od 18% w gore. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5062
Temat: Koktail jagodowy(truskawkowy,malinowy........) Owoce dowolne-jagody,truskawki,maliny,..... zmixowac z mala iloscia cukru i dodac(mleko,kefir,kwasna smietane,serek homo,jogurt, creme fraiche,.....mix zawartosci lodowki) zmixowac. Gotowe. Kliknij, aby zobaczyć załącznik Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25365
Temat: Śmietanowiec babci Ewy 1.A ile tych placków należy nasączyć by było to właśnie to o co chodzi? 2.No właśnie, czy nie lepiej użyć do tego creme fraiche . Tylko czy on znowu nie jest za gęsty? Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16488
Temat: Chleb slonecznikowy - cd. chlebow kamiennych CHLEB SLONECZNIKOWY
2 bochenki po ok.750g
200g pestek slonecznika
50g sezamu (obranego, luskanego)
500g maki pszennej razowej
300g maki pszennej typ 1050
1 lyzka soli
200g Creme fraiche albo kwasnej smietany
40g drozdzy
1 lyzeczka miodu
300-400ml wody
Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac.
Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto.
Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=305
Temat: Co do wędzonego łososia i babeczek? Jutro chciałabym przywitać moich gości czymś ciekawym.. mam francuskie babeczki, chcę do nich zwinąć wędzonego łososia, przyozdobić koperkiem, ale..co włożyć do babeczki jeszcze poza rybą..? Creme fraiche? Jakiś sos? Pastę jajeczną? Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=58217
Temat: Czerwona kapusta z winogronami 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 70 dkg) 20 deko bezpestkowych winogron 5 dkg nasła 150 ml czerwonego wina 1 łyżka miodu 50 g płatków wigdałowych 2 łyżki octu balsamicznega lub cok z cytryny 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki żółtego sera pęczek pietruszki 150 ml creme fraiche 1.Z połowy kapusty wykrajamy ten trzpień i za pomocą robota kuchennego szatkujemy ją. 2.Rozpuszczamy w garnku masło i do niego dodajemy kapustę,wino,sól,pieprz,miód i ocet.Wszystko to na małym ogniu dusimy ok 1 godziny i ˛10 minut. 3.Następnie dodajemy winogrona,ser i Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16109
Temat: Polewa czekoladowo - malinowa Polewa czekoladowo - malinowa wg P. Herme z ksiażki Desery 240 g półsłodkiej czekolady 100 ml śmietanki lub creme fraiche 100 g przetartych malin 20 g cukru pudru 10 ml likieru malinowego 30 g miękkiego masła Posiekaną drobno czekoladę włożyć do miski. W jedym garnuszku zagotować śmietankę, w drugim przetarte maliny. Połową gorącej śmietanki zalać czekoladę, wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę, przecier malinowy, cukier i likier, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki. Masę mieszać aż ostygnie do temp. 60 stopni. Dodać... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30853
Temat: Migdałowe ciasto z jabłkami Margot, można samemu zrobić creme fraiche. Na Cinie jest sposób podany przez MzM, jest też u Stephanie i jest na kuchnia.tv. I pamiętam, że sposób na Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27329
Temat: olasz ...Bartek, na trzezwo sie tego nie przyswoi...
Sernik wg. przepisu Nutkowego od Gosi, zmiany logicznie sluszne, wg. Olasz, z przyczym wyzszych.
Spod:
3/4 szkl. cukru pudru -> tylez samo ino normalnego - bo i tak sie krysztalki od temeratury w piekarniku rozpuszcza, rodzaj cukru ma znaczenie tylko przy zimnych deserach
1 lyzeczka proszku do pieczenia -> 1,5 lyzeczki, bo ten angolski jakis slabszy jest
3 lyz. kwasniej smietany -> 2 lyz. creme fraiche, teoretycznie odpowiednik kwasnej smietany, ale gesty, wiec dalam do tego lyzke slodkiej smietanki i troche soku z cytryny
10 dag margaryny -> 10 dag masla, bo za lepszych czasow to maslo sie do ciast dawalo, a margaryna to taki posocjalistyczny zamiennik.
Jakiej za malo konkretne mi to ciasto wyszlo, za bardzo klejace. Pewnie to ta mieszanka smietany, ale moze tez i tego, ze oczekiwalam czegos bardziej w sensie kruchego ciasta,... Źródło: trzydziestki.fora.pl/a/a,1187.html
Temat: Sernik na zimno z truskawkami Taki sernik zrobilam i byl calkiem niezly:
325 g sera typu Philadelphia
200 g creme fraiche
200 g truskawek
250 g herbatnikow typu Digestive
125 g masla
100 g cukru
100 ml wina Moscato
extrakt waniliowy w plynie badz torebeczka waniliny badz laska wanilii
3 platki zelatyny (w sumie 15 g)
skorka starta z jednej cytryny
Herbatniki zmiksowac, zmieszac z ostudzonym rozpuszczonym maslem, wylozyc ta masa tortownice 24-centymetrowa, uklepac lyzka. Wstawic do lodowki.
2 platki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie az napuchna.... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5062
Temat: Wloska zupa ze swiezych pomidorow ...burczenia w brzuchu. Kliknij, aby zobaczyć załącznik Podam oryginalny przepis i moje zmiany-ulatwienia: 1,5 kg dojrzalych pomidorow 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 lyzki pasty z suszonych pomidorow 3 lyzki octu balsamicznego (mozna pominac jezeli pomidory byly bardzo dojrzale i slodkie) 2-3 lyzki cukru maly peczek swiezej bazylii + pare listkow do dekoracji sol i pieprz czarny chleb lub bagietka do zapieczenia ser zolty lub mozarella ewentualnie creme fraiche (w formie kleksika na zupce) Przepis nakazuje sparzyc pomidory, obrac ze skorki zalac bulionem i gotowac przez dziesiec minut, potem nalezy dodac cala reszte skladnikow i gotowac na wolnym ogniu 2 minuty. Potem wszystko zmiksowac zyrafa i podawac z grzaneczkami z zapieczonym serkiem. Ja robie tak: biore pomidory w puszce, bo te swieze kosztuja prawie 5 euro za kg, miksuje je w blenderze z suszonymi pomidorami (cale pomidory w oliwie-tez wzgledy... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31453
Temat: Deser z mascarpone, białej czekolady i malin Zrobilam i ja, choc zamienilam jogurt na creme fraiche ;) Deser jest pyyycha! Dziekuje za (kolejna) inspiracje Kliknij, aby zobaczyć załącznik Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28839
Temat: Pierś indycza zawinięta w liść kapusty włoskiej* Pierś Indycza zawinięta w liść kapusty włoskiej Składniki: 600g.indyczej piersi 4 łyżki oliwy sól, pieprz 150g Creme fraiche 200g mielonego mięsa Kilka dużych listków kapusty włoskiej 1 cebula 150g pieczarek 100g masła szczypta gałki muszkatofowej 40 ml winiaku Sos: 250 ml bulionu 150 ml smietany 60 ml białego wina 1 łyżka szałwi 1.- Mięso kroimy w paski mniej więcej grubości polędwicy wieprzowej. - Solimy i pieprzymy i na gorącym oleju ,dość mocno z obu stron smażymy. - Chłodzimy i smarujemy Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27528
Temat: Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami ...czyli pyszny sernik z czereśniami Spod 50g masła plus do wysmarowania formy 140g herbatników (tu takie kruche shortbread)-dałam herbatniki 1 łyżka golden syrup Masa 350g czereśni (200g wypestkowanych) 225g drobnego cukru- ja dałam 185 g cukru i jest bardzo slodki) 500g sera do serników- dałam Delfiko 1 łyżka maki ziemniaczanej –dałam skrobię kukurydziana 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- domowa dałam Skorka z jednej pomarańczy 200ml creme fraiche (wg mnie można zastąpić kwaśna śmietaną)- dałam kwaśna 30% Cukier puder do posypania sernika Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Wysmarować masłem tortownice o średnicy 20 cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w blenderze. Dodać masło i golden syrup i zmiksować do połączenia składników. Gotowym ciastem wyłożyć dno tortownicy i piec przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia. Temperaturę w... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28801
Temat: Torcik serowy Acha, acha: gore polalam przezd ukonczeniem pieczenia poslodzona smietana pt. creme fraiche. I mam taka uwage: jezeli sernik zaczyna sie przypadkiem (PRZYPADKIEM! Bo nie powinien!) rumienic...- moj dostal taki rumieniec w jednym miejscu dobrze jest dolac wody na blaszke, bo to chyba oznacza, ze reczniki lub gazety nie oddaja juz pary, moze byly za malo zamoczone.. Ale to tylko taka refleksja... Sernik zrobilam z 750 gramow serka 20 % tluszczu i 250 gramow mascarpone w tortownicy 28 cm. No i kto tego sernika jeszcze nie upiekl, jest... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14230
Temat: Zupa szpinakowa z salami Do zupy na dwie osoby potrzeba:
1 małą cebulę
75 g salami w grubych plastrach
1 łyżkę masła
150g mrożonego spinaku
3/8l rosołu
sól,czarny pieprz, muskat
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki creme fraiche
Cebulę drobno kroimy. Tak samo postępujemy z salami (salami kroimy w trochę większą kostkę)
W patelni rozgrzewamy masło w nim smażymy salami.
Kiedy salami jest podsmażone wyjmujemy je a do pozostałego tłuszczu dodajemy cebulę. Cebulę oczywiście smażymy.
Do garnka dodajemy szpinak, rosół,cebulę i 10 minut delikatnie gotujemy
Następnie przyprawiamy przyprawami i sokiem z cytryny (ostrożnie) a na koniec dodajemy... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=6361
Temat: Krem z dyni z pieczona papryka Moj pomysl jako baza do Paluchow czarownicy Zupa dyniowa z pieczona papryka * 1/2 dyni pizmowej (Butternut) * 1 duza czerwona papryka * 1 cebula (obrac,pokroic i zeszklic na masle) * ok.500 ml bulionu warzywnego * 2 ziemniaki * 1 marchewka * ok.3 cm kawalek swiezego imbiru * 2 lyzki masla * sol,pieprz,szczypta pieprzu Cayenn * creme fraiche do dekoracji Dynie obrac i pokroic na kawalki,papryke umyc,osuszyc,przekroic na pol i wypestkowac.Piekarnik rozgrzac do ok.180° i na blasze wysmarowanej olejem polozyc dynie i papryke.Piec ok.50 minut,ostudzic i z papryki sciagnac skorke. W bulionie ugotowac pokrojona marchewke i ziemniaki,dodac dynie,papryke i cebule,dodac starty imbir,przyprawic i zmiksowac. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29664
Temat: Pierniczki wg Bakerlady Przeczytaj 5 jednozdaniowych postów na poprzedniej stronie tego wątku zaczynając od tego. DZIEKUJE bardzo! Hazo , ja chyba slepa jestem albo za bardzo w stressie. rowniez Poziomce za odpowiedz, no to kupie creme fraiche ! Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26169
Temat: La Truffade Truffade Jest to bardzo prosta zapiekanka,(ziemniaków z serem) . Jest ona popularna w całej Francji ale najbardziej w Masywie Centralnym. 1 kg Ziemniaków 200 g Chudego boczku 1 duża cebula 250 g sera Cantal ( od biedy można zastąpić każdym młodym swerem np.bree) 200 g Creme fraiche 2 ząbki czosnku pęczek drobno posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy i 30 g masła. 1.Boczek kroimy w paski o grubości 1 cm i długości 2 cm. 2.Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości 3 mm. 3.Czosnek obieramy i drobno kroimy. 4.Do smażenia używamy patelni z grubym dnem i wysokimi ściankami. 5.Ma mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczek. Wszybko go obsmażamy i następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek. Przykrywamy... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=18924
Temat: Miodowo-kawowe ze śmietaną Krystyno, a ta smietana do przelozenia, to calkiem bez cukru? Mam do wyboru: gesta smietane 24 % tzw. "schmand", albo kwasna zwykla smietane 10 % albo creme fraiche ok. 30 %. (O kremowce nie wspominam) Jaka doradzilabys mi uzyc do tego smakowitego (juz czuje, jak pieknie pachnie!) ciasta? Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30768
Temat: Torcik serowy "Czarny Las" Dzis zrobilam. Wisnie mialam wypestkowane w cukrze i do tego starlam troszeczke czekolady mlecznej do masy. Robilam z 250 g mascarpone i 250 g quarku, 2 smietany kwasne 10% i 200g creme fraiche. Wyglada wspaniale, chlodzi sie w lodowce. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14774
Temat: Biała Pavlova w wersji wczesnojesiennej ...miski a tu jeszcze alkohol mmm ) no ale to jeszcze zobaczę, na pewno i z bitą śmietana też wypróbuję. Hmm, samo pieczenie czy też suszenie bezy, to też nie lada wyzwanie, bo jak sobie przypominam, to bardzo dawno temu próbowałam i niestety z nieciekawym zakończeniem. No ale teraz mam inny piekarnik no i jestem bogatsza w wasze rady A w zanadrzu mam jeszcze Pavlova truskawkową z jeszcze innym wypełnieniem(śmietanka kremówka pół na pół z niskotłuszczowa creme-fraiche i likierem malinowym) też pewnie pyszna. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=15921
Temat: sorbet serowo-cytrynowy - przepyszny obiecany przepis bazowany na pomyśle Gordona, ale baaaardzo zmodyfikowany z braku oryginalnego fromage frais, śmietany double cream i creme fraiche moja wersja 100 g serka homo np. rolmlecz 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego light 2-3 łyżki śmietany 36% np. piątnicy* 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. rolmlecz* Syrop zagotowany z 350 ml wody, 225 g cukru, schłodzony 4 łyżki soku z cytryny ptasie mleczko (cytrynowe lub waniliowe)- opcjonalnie* Do syropu mocno schłodzonego dodać sok z cytryny. W misce wymieszać cały nabiał (schłodzony rzecz jasna), wymieszać z... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20553
Temat: Kremowy deser "cheescake" jest to przepyszny, delikatny (choc lekko kaloryczny...) deser dla kochajacych biala czekolade i cheescake ! ! (na 4 wieksze porcje lub 5-6 mniejszych) Przepis oryginalny to : 125 g serka typu Philadelphia 180 g creme fraiche 100 g bialej czekolady 1/4 lyzeczki cynymonu ale ja daje : 200 g serka 180 d Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21264
Temat: Światówka - Bratysława 8-10.10.2009 ...Parolo Spartaco Very Good
18245 DAGWOOD OD STĹĂBRĹĂKU
Owner / majiteÄź: Ĺ lauf Petr Very Good
18247 DIOR II
Owner / majiteÄź: Casa Porta Kennel Good
18258 PILULA´S ELIXIR SORTEBAER
Owner / majiteÄź: Buczkowska Zofia Non participatied
18269 TSENTURION FLABRON DEN KLISSON
Owner / majiteÄź: Solomatina M. Non participatied
18243 CASSANOVA VIA HANTEA
Owner / majiteÄź: BólovĂĄ Anna Non participatied
18263 SECRET LINE´S CREME FRAICHE
Owner / majiteÄź: Lahtinen Ossi Non participatied
18244 CASSIUS DE NAZARCAN
Owner / majiteÄź: Kovbasistaya Larisa Non participatied
18266 TATA-VĂRUDVARI FANTOMAS
Owner / majiteÄź: Pocsai Arnold Non participatied
18252 HAPPY LIFE TO LITTLE PEARLS FITZGE
Owner / majiteÄź: Carloni Giola Non participatied
18239 BENITO DE KARENCABA
Owner / majiteÄź: Azzopardi Dean Non participatied
18241 CALUS DLA SEDZIEGO Z... Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=5286
Temat: Radosny Off Topic bez schodów Aniołka - takie znalazłem, a brokuły sobie dodasz sama
Składniki:
Na 4 porcje
3 łyżki rodzynek sułtańskich
4 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki creme fraiche
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy curry (lub nieco do smaku)
1 drobno posiekany duży ząbek czosnku
2 listki laurowe
sól
4 łyżki mielonych migdałów
250 g pokrojonych w słupki pieczonych filetów z piersi kurczaka (bez skóry)
500 g makaronu penne (rurki)
Wykonanie:
Wsypujemy rodzynki do salaterki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, aby napęczniały,... Źródło: f451.pl/forum/viewtopic.php?t=1015
Temat: SZARLOTKA ...• 50gfruktozy
• 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw do szarlotki
• 1 łyżeczka cynamonu
• Sok i skórkę z 1 pomarańczy
• Odrobinę clavadosu, brandy lub jabłecznika (można, nie trzeba)
Ciasto
• 100g mąki (rzowej lub innej pełnoziarnistej)
• 85g masła, bardzo zimnego, pociętego w kawałki
• 3 łyżki stołowe fruktozy
• 50g całych płatków owsianych Creme fraiche - waniliowy
• 300g crème fraiche o zawartości 4 proc. tłuszczu
• 1 laska wanilii – same ziarenka
• 1 łyżeczka fruktozy(mozna, nie trzeba) Źródło: gotujichudnij.fora.pl/a/a,33.html
Temat: Nadziewane ogorki ...koperkiem,przyprawami,przecisnietym przez praske czosnkiem i drobno pokrojona papryka,napelnic miesna masa polowki ogorkow "z czubkiem",przykryc druga polowa i dosc ciasno obwiazac kuchennym sznurkiem. Porzadnie je obsmazyc ze wszystkich stron na patelni,podlac woda,przykryc i dusic ok.20-30 minut,ale nie dluzej,bo sie ogorki rozwala,nastepnie je wyjac na talerz i z pozostalego po smazeniu plynu zrobic sos (ja dodalam przecier pomidorowy, creme fraiche i zagescilam zageszczaczem) ,najlepiej smakuje podane z ryzem. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28880
Temat: Cynamonowy wir Pysiu, powiedz prosze jaka ma byc smietana: kremowka czy kwasna, czy typu creme fraiche. I...rzeczywiscie tylko dwa jajka? Nie mam malej tortownicy 20 cm (a 30cm jest za duza). Jak myslisz, czy wystarczy popularna "keksowka"? Zabieram sie do ciasta w sobote, dlatego znow wierce dziure w brzuchu pytaniami.... pozdrawiam. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23559
Temat: Rolada z nadzieniem śmietankowym z brzoskwiniami Troche rozlazle,bo zamiast kremowki- creme fraiche. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25311
Temat: Losos w sosie musztardowo-koperkowym* jedzony ostatnio u kolezanki, pyszny : Losos w sosie musztardowo-koperkowym ok. 500g filetow z lososia ulozyc na polmisku i zalac sosem zrobionym z : soku z 4 cytryn 3-4 lyzek musztardy z dodatkiem duzej ilosci koperku + sol, pieprz przykryc, wstawic do lodowki na min. 12 godz. (albo i ciut dluzej) Podawac z ziemniakami i surowka oraz sosem chrzanowym (chrzan wymieszany z creme fraiche + koperek + sol, pieprz) Pyszne danie na letnie obiady (i nie tylko... ) Smacznego! Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20989
Temat: Pierniczki wg Bakerlady A jaka ma byc smietana, kwasna czy slodka, czy creme fraiche? Wlasnie wybieram sie do sklepu po skladniki i zamierzam zagniesc ciasto (Jezeli uda mi sie zakupic przyprawe do piernikow, wczoraj bylam w dwoch sklepach i ...niet) Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26169
Temat: co z tą śmietaną??? Jest chyba jeszcze specjalna 'couble cream' od krow rasy Yorkshire - ma jeszcze wiecej tluszczu i jest cudowna. Z kolei " creme fraiche' wcale nie jest slodka smietanka, tylko zdaje sie niepasteryzowana kwasna smietana, bardzo smaczna.
Tak, to kraj fatalnego jedzenia - ale kakao zrobione na wodzie ze smietanka double creme jest fantastyczne. Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13943
Temat: Co mamy dzisiaj na obiad? ...czarnego bzu ktory minionej zimy zrobil kariere. wczoraj u nas szybki lunch miedzy jednym wyjsciem a drugim. Kielbaski Boerewors z grilla, domowe burgery wolowo-warzywne, pomidorki ze swiezymi ziolami, oliwa, grubym pieprzem i sola z piekarnika, parmezanem tartym pozniej sypniete, pieczarki i cukinia z pesto czerwonym z grilla, papryka na balsamicznie, ziemniaki mini pieczone w folii z ziolami i sola dla niektorych. Na deser przysmak Wimbledonu czyli truskawki z creme fraiche Dzis M. gotuje w ramach inauguracji dni wolnych wiec jeszcze nie wiem Nabyl 3 rozne `biblie` w/g Jamiego O i zaczyna eksperymenty Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70157
Temat: Światówka - Dania 24-25-26-27 czerwiec 2010 ...11913 LEIBØLL'S CENSE` CHARMÈUR MERETHE GJERSRUD NO-1825 TOMTER NORGE
Excellent 11917 HUMPHREY DICORCI L. van der Veekens NL-1611 GK Bovenkarspel HOLLAND
Excellent 11924 BOULE & ONUBA QUILATE RMCTP Poels NL-5864AP Meerlo Holland
Excellent 11928 ZORBA VON GLANDORF Eleonora Pongracz HU-4030 ? Ungarn
Very good 11907 LEIBØLL'S COOL CORONA DENNIS HOLLEUFER, HANNE SKAUTRUP 8940 RANDERS SV DANMARK
Very good 11909 SECRET LINE'S CREME FRAICHE Ossi Lahtinen FI-15800 Lahti Finland
Very good 11910 VUST MELLEGÅRD'S ADRIANO OLE GLUD 8700 HORSENS DANMARK
Very good 11912 LUI AIMEĂ FRANCO CAMILLA RIX JOHANNSEN 5690 TOMMERUP DANMARK
Very good 11915 BROWN IRIS CABALLERESCO Susanna Eerola FI-65800 Raippaluoto Finland
Very good 11918 BLANCE NOIR'S FUVIGNON DE LEY MYLAN CHOW 5240 ODENSE NØ DANMARK
Very good 11919 BULLINIUM'S JACKPOT Maria Wichmann Christiansen 5700... Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=6467
Temat: Lasagne ze szpinakiem i ricottą zrobilam po czesci to lasagne ale wykorzystalam tylko sos pomidorowy zamiast sosu szpinakowego uzylam creme fraiche i bylo bardzo smaczne. dziekuje za przepis. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27086
Temat: Brukselka z ziemniakami Brukselka z ziemniakami (Rosenkohleintopf) 1 kg brukselki 500 g ziemniaków 40 g masła 250 ml rosołu 125 ml smietany płaska łyżeczka soli i pieprzu 150 ml creme fraiche 80 g boczku 2 cebule 20 g masła 1.Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków i przekrajamy na połowę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę podobną w wielkości jak brukselka. 2.Na rostopione masło dajemy ziemniaki i mocno przez 5 minut smażymy. 3.Mieszamy śmietanę i rosłem, który następnie wlewamy do ziemniaków. Solimy , pieprzymy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy radykalnie ciepło pod garnkiem, tak by się spokojnie... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27441
Temat: Światówka - Dania 24-25-26-27 czerwiec 2010 ...CENSE` CHARMÈUR MERETHE GJERSRUD NO-1825 TOMTER NORGE
Excellent 11917 HUMPHREY DICORCI L. van der Veekens NL-1611 GK Bovenkarspel HOLLAND
Excellent 11924 BOULE & ONUBA QUILATE RMCTP Poels NL-5864AP Meerlo Holland
Excellent 11928 ZORBA VON GLANDORF Eleonora Pongracz HU-4030 ? Ungarn
Very good 11907 LEIBØLL'S COOL CORONA DENNIS HOLLEUFER, HANNE SKAUTRUP 8940 RANDERS SV DANMARK
Very good 11909 SECRET LINE'S CREME FRAICHE Ossi Lahtinen FI-15800 Lahti Finland
Very good 11910 VUST MELLEGÅRD'S ADRIANO OLE GLUD 8700 HORSENS DANMARK
Very good 11912 LUI AIMEĂ FRANCO CAMILLA RIX JOHANNSEN 5690 TOMMERUP DANMARK
Very good 11915 BROWN IRIS CABALLERESCO Susanna Eerola FI-65800 Raippaluoto Finland
Very good 11918 BLANCE NOIR'S FUVIGNON DE LEY MYLAN CHOW 5240 ODENSE NØ DANMARK
Very good 11919 BULLINIUM'S JACKPOT Maria... Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=6467
Temat: Sernik na zimno z truskawkami Magdo, ten creme fraiche to po naszemu ma być śmietana nie ukwaszana ( znaczy słodka smietanka)? Ile procent? Tak bardziej pod 30?
Bo u nas nie ma produktu pod taka nazwą, a widze, że w przepisach często się powtarza.
Serniki na zimno kocham i już się nie mogę doczekac truskawek.
Ale może zaadaptuję np. brzoskiwnie z zalewy do tego przepisu?
Nie będzie się gryzło?
ewa Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5062
Temat: Łosoś w sosie szpinakowym ten przepis wyciagnąłem z praktyk ktore mialem w renomowanym hotelu w Warszawie ''Bristol''...
Skladniki: -600g filetow z łososia,podzielonych na 4 płaty
- 1/2 szklanki creme fraiche (125ml)
- garsc mlodych lisci szpinaku,drobno posiekanych
- gałka muszkatołowa, swiezo starta
- 1 lyzka oliwy
- sol morska,pieprz swiezo zmielony
1.Rozgrzej piekarnik do 200 celsjusza.Szpinak wymieszaj z Źródło: ghnet.com.pl/~grywww/board/viewtopic.php?t=3383
Temat: Buraczki z chrzanem i serem Buraczki z chrzanem i serem Składniki: 750g buraczków 2 cebule 2 łyżki masła 250 ml rosołu sól 3 łyżki creme fraiche 1-2 łyżki startego chrzanu 1 łyżeczka cukru 50 g startego sera 1.Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry (jeśli plastry duże to przekrawamy na pół). Cebulę kroimy w drobną kostkę. 2.Masło topimy i w nim przez 3-4 minuty cebulę dusimy. Dodajemy buraczki, dolewamy rosół i solimy. Dusimy przez 20 minut. 3. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27616
Temat: Sernik na zimno z truskawkami Przypomnial mi sie ten sernik i nasze rozwazania o creme fraiche, bo przypadkowo znalazlam domowy sposob jej zrobienia:
Mieszamy dokladnie (mozna to zrobic trzepaczka do piany) te same ilosci smietany kremowki ( nieubitej) i gestej kwasnej smietany i odstawiamy odkryte w temperaturze pokojowej na 12 godz. Potem gotowa przykrywamy i przechowujemy w lodowce do kilku dni.
Bedzie jak znalazl do tego sernika, jesli ktos nie ma dostepu do Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5062
Temat: lista obecnosci ...Czy w Szwecji mozna byc na DO? Czy mozna tam kupic slonine, smalec, smietane
czy maslo? Pytam przez ciekawosc bo wydaje mi sie, ze gdy tam bylem dawno
temu to takich produktów nie widzialem.
Pozdrawiam, Zbyszek
Tez takie mialam obawy, tym bardziej, ze Jan Kwasniewski w jednej z ksiazek
pisal, ze w Szwecji nic jadalnego nie mogl znalezc. No i mile sie zdziwilam,
jako ze bez problemu jest boczek, smalec, tluste miesa, smietana nawet 40%, a i
pyszna creme fraiche, czyli gesta 34%, ze slonina niejaki klopot, ale mozna
niekiedy dostac. Maslo, o tu juz nie jest dobrze, gdyz jest, ale tylko solone, i
jednej tylko firmy, srednio smaczne, za to mnostwo mieszanek maslowo-olejowych,
te wlasnie smaczne.
Nie wie, czy w calej Szwecji jest tak dobrze, moze jest to kwestia okolic, ja
mieszkam na dalekiej polnocy, moze tu tradycyjnie ludzie odzywiaja sie tlusciej?
Pozdrawiam
Agnieszka
.. Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9573
Temat: Placek z cebula i boczkiem (oczywiscie kamieniarzy) Placek z cebula i boczkiem
Ciasto drozdzowe:
500g maki pszennej typ 405
30g swiezych drozdzy
300ml letniej wody
1 lyzeczka soli
1 lyzka oleju
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto drozdzowe. Zostawic na 60-90 min do wyrosniecia.
Farsz:
350g boczku wedzonego
2 duze cebule
400g kwasnej smietany lub Creme fraiche
50ml slodkiej smietany
sol, pieprz i galka muszkatolowa
Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc. Cebule pokroic w polplasterki i na patelni zeszklic.
Smietany wymieszac dokladnie, doprawic sola, pieprzem i galka.
Ciasto po wyrosnieciu jeszcze raz zagniesc, podzielic na 4 rowne czesci i zostawic na kolejne 15 min. do wyrosniecia.
Pojedyncze porcje ciasta cienko rozwalkowac, wysmarowac doprawiona smietana i ulozyc boczek z... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=779
Temat: pizza cebulowo- porowa ze sloninka Pizza cebulowo-porowa ze słoninka na podstawie przepisu z "Essen und trinken" 9/06 Ciasto: 20g swieżych drożdży 250g mąki sól 3-4 łyżki oliwy z oliwek wierzch ciasta: 1 cebula 1 por 3 lyżki oliwy z olwek 2 gałązki rozmarynu 2- 3 łyżki creme fraiche albo śmietanki 30% sól pieprz 80g słoniny (lardo di colonnata/ jest to słonina już już bardzo przyprawiona, przepyszna...) Ciasto:Drożdże rozpuścić w 150ml ciepłej wody, dodać do mąki ze szczyptą soli, oliwa. Zagnieść ciasto, pozostawić na 45 min do wyrośniecia. Rozgrzać piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni i ogrzewać kamień przez około godzinę. Cebulę pokroić na cieniutkie paseczki, por wyczyścić,... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17169
Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto ...siateczki ścianek oddzielających pęcherzyki powietrza od wody.llMożna ubijać także śmietanę 36 – 40%, ale po ubiciu jest ona cięższa, ma mniejszą objętość, a chwila nieuwagi wystarczy, żeby zrobić z niej masło. Śmietana o większej zawartości tłuszczu ma jednak tę zaletę, że nie podchodzi wodą.llOczywiście można ubić też kwaśną śmietanę, o ile zawiera ona odpowiednio dużo tłuszczu (taką śmietaną jest francuska creme fraiche ).llŚmietana przeznaczona do ubijania musi być bardzo zimna (przynajmniej 12 godzin w lodówce), gdyż cząsteczki płynnego (miękkiego) tłuszczu nie są w stanie stworzyć stabilnej siateczki. Zimne powinny być też miska i ubijaczka, przy czym najlepsze są ubijaczki w kształcie gruszki albo balonika i miksery z ruchem planetarnym.llKiepskim pomysłem jest ubijanie śmietany w malakserze, gdyż dostarcza on powietrza za mało i w... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074
Temat: Tortilla francesa de Oaxaca/Czekoladowy omlet Składniki
2 jajka
łyżka cukru
2 łyżeczki kakao
kawałek masła do smażenia
1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze... Źródło: jezykhiszpanski.fora.pl/a/a,439.html
Temat: GRUDZIEŃ 2006 sol
250 g makaronu lasagne
500g mielonego
pieprz
1 lyzka papryki slodkiej
3 cebule
3 zabki czosnku
300g groiszku z puszki
400g pomidorow z puszki
2 lyzki oliwy z oliwek
80ml wytrawnego wina
100ml rosolku ze sloika lub kostki
po lyzeczce oreganio,bazylii,tabasco
200g creme fraiche
2 lyzki masla
150 mozarelli
natka pietruchy
makaronu na lasagne nigdy nie gotuje wczesniej. wystarczy duza ilosc sosu mieso mielone przyprawic sola pieprzem i papryka. cebule i czosnek drobno posiekac a groszek odsaczyc. pomidorow nie odsaczam aby makaron mial sosik do gotowania zreszta lubie dania bardziej mokre
podgrzac oliwe, dodac cebule i czosnek i chwilke podsmazyc az sie zeszkla.dodac miesko i 3 minuitki mieszajac smazyc po czym... Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=31807
Temat: Miodowo-kawowe ze śmietaną Margarete i jak Ci wyszlo ciasto? Jak dalas cukier to nie bylo za slodkie? / Okruszku, dalam troszeczke cukru pudru do creme fraiche i bylo bardzo dobre. Dla mnie nie za slodkie. Zmniejszylam rowniez ilosc plynu do rozpuszczenia kawy i wyszlo bardzo dobre pachnace ciasto. Krystyno, dzieki wielkie za przepis! Nie mialam czasu na robienie zdjec ale nastepnym razem pokaze, bo na pewno jeszcze upieke. Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30768
Temat: Crumble z owocami ...- kruszonke; spod formy wysmarowac tluszczem i na to nalozyc na przyklad: 3 jablka w kawalkach / plasterkach bez skorki, 100 g zaparzonych rodzynek, 50 g rozpuszczonego masla, 100 g orzechow + 2 lyzki cukru lub: rabarbar posypany duza iloscia cukru wymieszanego z lyzeczka maki kartoflanej lub maliny, ktore mozna tez posypac na przyklad pokruszonym marcepanem Nastepnie posypac kruszonka; piec ok. 20-30 min w 180°; podawac cieple / letnie z lodami, bita smietana abo creme fraiche... Przepis od kuzynki z Danii; wersja malinowa to moja ulubiona Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20987
Temat: Taki krem pomiędzy ciastko a truskawki... marg. wytlumacz mi prosze co to jest smietana kremowka. Wiem, glupie pytanie ale w Polsce bym znalazla. No napisane jest pewnie na opoakowaniu: smietana kremowka. Tutaj mam do wyboru: smietane do ubijania 30 albo 40%, smietane do gotowania 7 i 15%(znaczy taka do sossow, zup itd) creme fraiche. Ktora bys polecila do tej tarty z poziomkami? Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=53852
Temat: Grapefruitowa Pavlova Grejpfrutowa beza Pavlova
Składniki:
Bezy
białko 4 jajek o temperaturze pokojowej
trzy czwarte szklanki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
jedna druga łyżeczki soku z cytryny lub białego winegretu
Krem
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
5 łyżek soku malinowego
3 różowe grejpfruty
Karmelowa posypka
jedna druga szklanki cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego
2 łyżki wody
Sposób wykonania:
Bezy Rozgrzać piekarnik do 110 stopni. Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym narysować po 4 kółka o średnicy 10 cm. Odwrócić papier, żeby tusz nie zabarwił bezy i wyłożyć nim 2... Źródło: faktoriasmaku.fora.pl/a/a,103.html
Temat: Poulet Vallee D'Auge ...rossna tam najpyszniejsze jablka swiata i warzy sie najdoskonalszy Calvados). Mpozna rowneiz spotjkac sie z nazwa Pouet au Cidre, w tym przypadku mieso kurczaka gotowane bylo w cydrze raczej niz rosole, jak ponizej: 1 kurczak (ok 1.6 kg) 2 jablka deserowe 1 lyzka soku z cytryny 60g masla 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1/2 lodygi selera naciowego. drobno posiekanego 1 lyzka zwyklej maki pszennej 80ml (1/3 szklanki) Calvadosu lub brandy 375ml dobrego wywaru z kurczaka 80ml creme fraiche lub kwasnej smietany Kurczaka podzielilam na 8 czesci. Obralam jablka i wycielam z nich gniazda nasienne. Polowke jednego jablka drobniutko posiekalam, a reszte pocielam na 12 polksiezycow (osemki). Wlozylam je do miski i skorpilam sokiem z cytryny. W duzej patelni rozpuscilam polowe masla, wlozylam kurczaka skorka w dol i odsmazylam, az sie zezlocil. Przewrocilam na druga strone i smazylam jeszcze 5 minut. Wyjelam kurczaka z patelni, tluszcz... Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30243
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwyborywpsl.htw.pl
|