cream of tartar

Podstrony

Załóż eBloga

Temat: Piętrowy sernik z malinami i białą czekoladą
Ten topping najlepiej (jak pisze kobita) palnikiem, albo pod bardzo goracym grillem 4cm od niego przez ok 2 minutki. A Cream of Tartar mozna zastapic sokiem z cytryny lub octem (jak do Pavlovej), dodany dla uzyskania kremowej konsystencji. A tak swoja droga to ten suchy kwas nie jest dostepny w PL?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=22040



Temat: Ciasta, desery, słodkości
Sernik typu japońskiego z herbatą Matcha Składniki na tortownicę 20 cm: * 140 g cukru * 6 białek * 6 żółtek * ¼ łyżeczki cream of tartar * 50 g masła * 250 g serka kremowego * 100 ml mleka * sok z 2 limonek * skórka starta z jednej limonki * 50 g mąki tortowej * 20 g skrobi kukurydzianej * 10 g herbaty matcha (3 łyżeczki) * ¼ łyżeczki soli Ser, masło i mleko utrzeć na parze. Wystudzić miksturę. Następnie dodać mąkę, żółtka sok z cytryny i dobrze zmiksować. Białka ubić z
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11985


Temat: Ciasto "Żonkil"
to co znalazlam w necie: "Substitute 1/4 teaspoon of lemon juice or white vinegar for each 1/8 teaspoon cream of tartar called for to stabilize egg whites" "White vinegar or lemon juice, in the ratio of 3 times the amount of
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28112


Temat: Lista substancji i produktów spożywczych i ich skażenie.
...pszenny) –Udon –UNSAFE Wanilina –Vanillin – DOZWOLONE Warzywa –Vegetables – DOZWOLONE (WĄTPLIWE z dodatkiem sosów lub panierowane) Wazelina –Petrolatum – DOZWOLONE Wędliny –Deli Meats – WĄTPLIWE Węglan magnezu –Magnesium Carbonate – DOZWOLONE Węglan wapnia –Calcium Carbonate – DOZWOLONE Winny kamień (kwaśny winian potasu) (E 336) – Cream of Tartar – DOZWOLONE Wino –Wine – DOZWOLONE Witamina A –Vitamin A – DOZWOLONE Witaminy –Vitamins – WĄTPLIWE (użyte składniki mogą zawierać gluten) Wodorosty –Seaweed – DOZWOLONE Wodorotlenek magnezu –Magnesium Hydroxide – DOZWOLONE Wodorowęglan sodu –Bicarbonate of Soda – WĄTPLIWE Wosk carnauba (karnauba) –Caranuba Wax...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2781


Temat: Ciasto "Żonkil"
Przepis na to ciasto znalazła Margot tutaj i podzieliła się nim ze mną, a przetłumaczyła go nam Izolda. Obu paniom bardzo dziękuję za miłą współpracę. ________________________________________________________________________________ Kliknij, aby zobaczyć załącznik Ciasto "Żonkil" 6 białek 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu- cream of tartar* 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka wanilii Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie fazy "sztywnego szczytu" - zdjęcie nr 4 (powinno to zająć około 5 minut mikserem na średnich obrotach). Krótko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28112


Temat: bezy by baker&spice
ciesze sie, ze smakuja-choc nie moja to zasluga... ostatnio jednak namietnie pieke blaty bezowe robione w tradycyjny sposob,dodaje jednak szczypte cream of tartar-bezy wychodza cudownie chrupkie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8735


Temat: Lokum
Tradycyjne tureckie miękkie cukierki Po powrocie z Turcji polikwidowłam już zapasy a lokum się chce... Większość przepisów wymaga cream of tartar, ale cóż, się nie ma co się lubi, się lubi co się ma Przejrzałam, co wynalazłam na ten temat na sieci, uśredniłam, wykonałam. Skład: 100g skrobii 1l wody/soku 250g cukru 2 łyżki soku z cytryny Łyżka pektyny (opcjonalnie) Dodatki smakowe/barwniki orzechy - ok 2 garści skrobia i cukier puder do obtoczenia Z połowy wody, soku z cytryny i cukru ugotować surop, ze skrobii i reszty wody ogotować kisiel, dolać do niego syrop i dodatki,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26290


Temat: A u nas jest "tlusty wtorek"...
Gull, ja robie tak jak polskie (tak mi sie wydaje przynajmniej ) czyli maka, jajka, mleko, do ciasta dodaje troche oleju, szczypta soli i cukru. Czasem dodaje jogurtu albo serka, czasem proszku do pieczenia albo cream of tartar (wtedy troche wyrastaja) Robie tez szkockie (takie wlasnie male) i wtedy sa slodkie. Smaze na minimalnej ilosci tluszczu ( troche go juz jest w ciescie wiec sie nie przypala), przewaznie na tym w spray`u. Moja mama tak robila nalesniki do nadzienia- z tym, ze jej byly duze, miekkie i cieniutkie. A jesli chodzi o angielskie tradycyjne to maja kilka roznych przepisow ale wlanie tej podstawowy to maka, jajka, mleko...tak jak tutaj:...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=41845


Temat: Lokum
...postaram się ją uwiecznić na zdjęciach. Dawaj dawaj Hmm mi się dobrze kisiel rozmieszał, choć też miałam wątpliwości czy to jest potrzebne - ale pierwszy raz wolałam robić wg przepisu. Ogólnie bardzo mi smakuje i chyba nikt się nie zdziwi, ze zrobiłam różane. Zresztą, te greckie też były różane. Różane? W życiu bym cię o to nie podejrzewała... Ja z kolei lubię z orzechami - jak dla mnie w tym cały ich urok A próbowała któraś z was z cream of tartar? Nurtuje mnie ten tajemniczy składnik, co to w ogóle daje, że występuje w 90% przepisów
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26290


Temat: wanders 99888
...and turning to her mother: supattra apple thailand Pierres mind was in such a confused state that the word stroke suggested to him a blow from something. emmet c rost etching artist The friends were silent. chief art avecedo Then she shook her head and glanced up at the icons with a sigh. federal arms fa91 You might think that I. arch angel medevac because. party rentals dfw midcities area punchbowl Mammas health. us army xxi to e Take a glass of boiled water and put a pinch of cream of tartar, and he indicated with his delicate fingers what he meant by a pinch. animation art web dubruelle papers. gary leazer masonic family royal arch What manners! I thought they would never go, said the countess, when she had seen her guests out.
Źródło: konnekt.info/forum/index.php?showtopic=96954


Temat: Ozdabianie potraw
Skoro juz natrafiłam to podaje jeszcze jedną "icing" Royal Icing recipe Royal Icing or glacĂŠ royal is made by beating together sugar and egg whites. Working with royal icing is the most important aspect of cake decorating. Beat together water and meringue powder or egg whites. Sift together powdered sugar and cream of tartar. Place all ingredients into a mixing bowl. Beat 7 to 10 minutes or until icing holds a strong peak. It is almost impossible to specify the exact amount of sugar that your recipe needs as it depends on the size of the egg whites as well as the moisture content of your powdered sugar. Keep frosting covered with a damp cloth at all times to keep it from drying out. i jeszcze taka Royal Icing - dry egg 7 Tablespoon water 4 Tablespoon meringue powder 7...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5179


Temat: Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka
Dziś na kuchnia.tv oglądałam program gdzie właśnie robili to ciacho i nabrałam na nie strasznej ochoty tylko w oryginalnym przepisie jest jeszcze 1/4 łyżeczki dwuwinianu potasu ( ang. cream of tartar) i zastanawiałam się cóż to jest, ale widzę, że w twoim przepisie zostało to pominięte a ciasto wszystkim wyszło:) Chyba wypróbuję
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23555


Temat: Ciasto "Żonkil"
Sapphire, nie masz powodu do wstydu. Forum właśnie do tego służy, by codziennie poszerzać swoją wiedzę. Też jeszcze niedawno nie miałam pojęcia, co to za dziwo ten " cream of tartar". Bardziej mi się z mękami Tantala kojarzył, niż z ciastem.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28112


Temat: Fit Foods - The Protein Cookie
...cocoa powder, sodium bicarbonate, soy Lecithin, sucralose, vanilla flavor, acesulfame Potassium), erythritol, eggs, polydextrose, vegetable glycerin, margarine (Palm oil, water, salt, whey, vegetable monoglycerides, soy Lecithin, natural butter flavor, citric acid, (acidulant), beta carotene (color), vitamin A palmitate), oligofructose, natural flavors, soy Lecithin, rice flour, sodium acid pyrophosphate, sodium aluminum phosphate, baking soda, cream of tartar, salt, sorbitol, sucralose. Warning: Contains eggs, milk, soy, almonds. Manufactured in a plant that processes peanut, wheat, soy, milk and egg products.
Źródło: forum.paker.co.uk/viewtopic.php?t=1839


Temat: Ciasto "Żonkil"
...takiego koloru. Mcdulko, pokaż swój wypiek. Co dodałaś do białek? Sok z cytryny, czy ocet? Ile? Szczegóły poproszę, szczegóły... te wiejskie jaja wszystko wyjasniaja- moja baba drozdzowa byla wsciekle zolta z powodu wiejskich jaj. Zonikl niestety na tescowych jajach kupionych wczoraj pospiesznie kupionych aby upanierować kotlety;). może i nie wyglada to moje ciasto ale jest przepyszne!. Dałam 1,5 lyzeczki soku z cytryny (w przepisie bylo 0,5lyz cream of tartar wiec dalam 3x tyle). myslalam,ze wyjdzie mi zakalec bo wyplynelo mi troche z formy, ale nic takiego się nie stalo (oprocz skrobania piekarnika oczywiscie ). wspaniale smakuje posmarowane dzmemem jablkowo-cytrynowym z imbirem . rodzinka zachwycona, będą częste powtórki. Dziekuje za ten przepis Kliknij, aby zobaczyć załącznik Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28112


Temat: Muffinki z ricotta i cukinia
No wlasnie... Poczytalam troche i znalazlam, ze niektorzy zastepuja ten proszek soda i cremor tartaro w relacji 1: 1. Np. zamiast 2 lyzeczek proszku 1 lyzeczka sody i 1 lyzeczka cremor tartaro / ang. cream of tartar /. Tu jest blizsza informacja: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=32393135 Kamien winny Nigdy nie pamietam jak sie nazywa po polsku. Soda to dokladnie bikarbonat sodowy. Ja jeszcze nie probowalam. Musze najpierw kupic te skladniki.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20581


Temat: bezy by baker&spice
A co to jest cream of tartar? btw, Twoja Twoja bo przecież Ty podałaś i zarekomendowałaś przepis
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8735


Temat: Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...
Cinko, dopiero teraz zauważyłam Twoję prośbę Royal Icing Ingredients: * 1 lb box of confectioner's sugar * three egg whites * 1/2 tsp. Cream of Tartar Place the confectioners sugar in a bowl, and add the egg whites plus the
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=414


Temat: Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...
...spożycia No coś za coś Na dłuższe przechowanie, w dodatku w lodówce dobry byłby chyba marcepan, ta masa z mojego przepisu też się lodówki nie boi, wody nie ciągnie bo dość tłusta jest, ale nigdy tortu całego nią nie pokrywałam, no i żeby wygląd miała trzeba ją zabarwić. Dziuniu widzę że ty panimajesz po ichniemu mogłabyś przetłumaczyć te przepisy? Może któryś z nich lepiej by się sprawdził... widzę że w jednym jest masło? w drugim Cream of Tartar... Może te z tłuszczem mniej na wilgoć podatne i bardziej elastyczne/mniej kruche przy obróbce? Jakbyś mogła... to z góry dziękuję Royal Icing Ingredients: * 1 lb box of confectioner's sugar * three egg whites * 1/2 tsp.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=414


Temat: Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka
Cream of tartar pominęłam, bo rzeczywiście w naszych sklepach chyba nie do dostania? Z tego co pamiętam, w oryginalnym przepisie został użyty do usztywnienia piany z białek. Nie mam pojęcia jak bardzo ten kwasny winian potasu wpływa na konsystencję ciasta. natomiast wygląda na to, ze niezbędny nie jest.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23555


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wyborywpsl.htw.pl
  • Powered by MyScript