SÓL POTASOWA

Podstrony

Załóż eBloga

Temat: Nasze Zdrowie - uwaga! Odżywianie
...E 180 Czerwień litolowa BK Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 200 Kwas sorbowy Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalny kwas w produktach spożywczych. Ma lekko kwaśny smak. Uważany za nieszkodliwy. E 202 Sorbinian potasu Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy. E 203 Sorbinian wapnia Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy. E 210 Kwas benzoesowy Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje I również jako naturalna substancja w artykułach spożywczych. Stosowany przede wszystkim w przet- worach rybnych i gotowych sałatkach. Może zmieniać smak...
Źródło: misja.fora.pl/a/a,316.html



Temat: Jasio
... sól potasową. Gdy ciasto było w piekarniku, Ela i Fanka nr 1...
Źródło: dekas.fora.pl/a/a,23.html


Temat: Czy wiesz, co jesz?
...pleśnio- i drożdżobójczy. Stosuje się go tam, gdzie zachodzi niebezpieczeństwo rozwoju niekorzystnych mikroorganizmów, np. w marmoladach, margarynach i na powierzchni dojrzewających serów. Wykazuje słabe działanie alergenne, ale ogólnie uważany jest za nieszkodliwy. E 201 Sorbinian sodu (sól sodowa kwasu sorbowego) Syntetyczny konserwant dodawany do serów i margaryn. Uważany za nieszkodliwy. E 202 Sorbinian potasu ( sól potasowa kwasu sorbowego) Syntetyczny konserwant dodawany do serów i margaryn. Uważany za nieszkodliwy. E 203 Sorbinian wapnia (sól wapniowa kwasu sorbowego) Syntetyczny konserwant dodawany do serów i margaryn. Uważany za nieszkodliwy. E 210 Kwas benzoesowy Konserwant syntetyczny, występujący także jako naturalna substancja w artykułach spożywczych. Powstrzymuje rozwój wielu mikroorganizmów. Używany przede...
Źródło: bastasquad.fora.pl/a/a,147.html


Temat: Adolf Hitler
co to jest ten cyjanek? jako MOD czuje się odpowiedni żeby Ci to wyjaśnić: Cyjanek potasu Cyjanek potasu Wielkość śmiertelnej dawki KCN w skali monety Wielkość śmiertelnej dawki KCN w skali monety Ogólne informacje Nazwa systematyczna Cyjanek potasu Inne nazwy cyjankali, sól potasowa kwasu cyjanowodorowego Wzór chemiczny KCN SMILES [K+].[C-]#N Masa molowa 65,12 g/mol Wygląd białe lub bezbarwne, higroskopijne kryształy Numer CAS 151-50-8 Właściwości Gęstość i stan skupienia 1,52 g/cm3 ; ciało stałe Rozpuszczalność w wodzie 71 6 g/100 ml Temperatura topnienia 634,5°C (907,5 K) Temperatura wrzenia 1 625°C (1 898 K) Niebezpieczeństwa Substancja silnie...
Źródło: worldwarii.fora.pl/a/a,37.html


Temat: Wszechobecna Chemia...
...dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek. E-263 - octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek. E-270 - kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu salami. E-280 - kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich. E-281 - sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich. E-282 - sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy. E-283 - sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy. E-284 - kwas borowy. E-285 - tetraboran sodu. E-290 - dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych. E-621 - glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich przypraw. E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych, majonezów, konserw owocowych i warzywnych. E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy. E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy....
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=65045


Temat: Drzewa i krzewy owocowe
...je bezpośrednio do gruntu, czy uprawiamy z rozsady, konieczne jest przedwegetacyjne nawożenie azotowe saletrą amonową (0,16 kg/10m²). Nawozy potasowe i fosforowe stosujemy, podobnie jak w przypadku warzyw, jedynie jeśli zaniechaliśmy nawożenia w okresie jesiennym. Nawożenia takiego dokonujemy nie później niż 2 do 3 tygodni przed siewem czy sadzeniem roślin. Stosuje się tu superfosforat potrójny granulowany (0,12 kg/10m²) oraz sól potasową (0,30 kg/10m²).
Źródło: dzialkowicze.fora.pl/a/a,277.html


Temat: Lutusie część VII
...groszek, cukinia, dynia, sałata. Zabronione: pomidor, seler, pietruszka, por Tłuszcze: dozwolone: margaryny bezmleczne np. Nova, Kama, olej slonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, winogronowy, oliwa z oliwek, smalec. Zabronione: olej sojowy, masło, margaryny z dodatkiem masła Przyprawy: dozwolone: naturalne- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, koper, cynamon. Zabronione: przyprawy do potraw Vegeta, Warzywko, Kucharek, kostki rosołowe, sól potasowa, saletra (konserwanty do mięs) Desery: dozwolone: ciasta bezmleczne i bez ja, wafle ryżowe, suche wafle tortowe, chrupki kukurydziane o naturalnym smaku, kisiel, galaretki. Zabronione: czekolada. miód naturalny i sztuczny, gotowe ciasta zawierające niedozwolone dodatki, cukierki owocowe, lizaki, chipsy, paluszki Uf..ale się namachałam, ale mam nadzieję że komuś się przyda
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50475


Temat: kompendium dowcipnisia :D
gdzie ta saletre mozna dostac? Wiekszosci sklepow :) najczesciej w miesnym ... inne nazwy to : Sol peklowa , azotan potasu, sol potasowa , KNo3 :) Ten post był edytowany przez HitmaNeK dnia: 06 Sierpień 2006 - 11:20
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=177854


Temat: Konserwanty i inne cuda (ściąga)
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 202 nieszkodliwy ( sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 210 rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek) E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny) E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21703


Temat: Cell pump
Mega Caps jest bardziej opłacalny. Kwas asparaginowy jest aminokwasem dostarczającym komórkom energii i biorącym pośrednio udział w metabolizmie tkanki nerwowej. Jego sól potasowa wpływa pobudzająco na czynność mózgu, usprawnia pamięć i ułatwia koncentrację. Magnez łagodzi stany niepokoju i pobudzenia, znosi bezsenność, podtrzymuje ogólną aktywność. pzdr, screw
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=18932


Temat: Ankieta dla spisywanego rolnika.
...fosmag lub inne nawozy fosforowe) Pytanie 5 (NA5). Ile w dt?  NA5a – superfosfatu potrójnego (46% P2O5),  NA5b – superfosfatu borowego (20% P2O5),  NA5c – superfosfatu pylistego oraz granulowanego (19% P2O5),  NA5d – fosmagu (15% P2O5),  NA5e – superfosfatu magnezowego (14% P2O5). Pytanie 6 (NA6). Czy w gospodarstwie stosowano nawozy potasowe? ( sól potasową, siarczan potasowy, kamex, kainit lub inne nawozy potasowe). Pytanie 7 (NA7). Ile w dt?  NA7a – soli potasowej (58-60% K2O),  NA7b – siarczanu potasowego (52% K2O),  NA7c – kamexu (40% K2O),  NA7d – kainitu (14% K2O),  NA7e – kalimagnezji (30% K2O). Pytanie 8 (NA8). Czy w gospodarstwie stosowano nawozy wieloskładnikowe? (fosforan...
Źródło: spisrolny.fora.pl/a/a,50.html


Temat: Sprawdź co kryje składniek E
...ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona. E 161 a Flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny. E 161 b Luteina - żółty, naturalny. E 161 c Kryptoksantyna, naturaly. E 161 d Rubiksantyna - czerwony, naturalny. Konserwanty E 200 Nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 201 Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 202 Nieszkodliwy ( sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 203 Nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 210 Benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek). Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=34303


Temat: EEEEEEEEEEEEE czyli jedzenie
...nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła) E 133 Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy. E 160 f karotenoid, niedopuszczony w Polsce E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 202 nieszkodliwy ( sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=129165


Temat: Jednostka Geologiczna
Cześć. Na lekcji dostaliśmy takie kartki z zadaniami. I problem mam z takim jednym zadaniem. Kompletnie nie wiem o co w nim chodzi. Otóż: Surowce: węgiel kamienny, węgiel brunatny, ropa naftowa, gaz ziemny, rudy miedzi, rudy cynku i ołowiu, wapienie i dolomity, gips i anhydryt, siarka rodzima, sól kamienna, sól potasowa. Zadanie: Podaj nazwy jednostek geologicznych, w obrębie których występują złoża poszczególnych surowców. Sformułuj wniosek dotyczący związku między wiekiem formacji geologicznych a występowaniem surowców mineralnych. Jakieś pomysły/podpowiedzi, co do rozwiązania? Dziękuję za pomoc. ;]
Źródło: geografia.fora.pl/a/a,129.html


Temat: Zdrowie.
...nieszkodliwy E-310 - galusan propylowy, powoduje wysypki E-311 - galusan octylowy, powoduje wysypki E-312 - galusan dodecylowy, powoduje wysypki E-320 - butylohydroxyaminol- BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony E-321 - butylohydroxytolumen- BHT, podnosi poziom cholesterolu, rakotwórczy, zabroniony E-322 - lecytyna, nieszkodliwy E-325 - sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy E-326 - sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy E-327 - sól wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy E-330 - kwas cytrynowy, nieszkodliwy E-331 - sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy E-332 -
Źródło: streethazard.fora.pl/a/a,139.html


Temat: Odżywki - złe bo sztuczne....
A ja mam pytanie co do Konserwantow w odrzywkach, czyms przeciez musza je konserwowac oprocz tego ze sa hermetycznie zapakowane, inaczej konserwoja bialko a inaczej hmb, moze sie mysle, moze ktos cos wie na ten temat, bo w jedzeniu jest tego multum np. ketchup, majonezy, napoje typu cola, fanta, 7 Days Rogalik = E220 sorbinian potasu ( Sól potasowa kwasu sorbowego.) Kwas sorbowy ulega w organizmie człowieka procesowi beta-oksydacji typowemu dla kwasów tłuszczowych, dzięki temu jest zaliczany do najbezpieczniejszych z pośród znanych konserwantów, E211 benzesodan sodu http://www.hortimex.com.pl/encyklopedia/dodatki/e211.html to tylko czesc z tego jest jest w żywności CO o tym myslicie, wiadome ze sa ta sladow ilosci ale sa, tym bardziej ze odrzywke bierzee sie czesto i w...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=19552


Temat: Chrypka 2
...jej źródłem są sok z czarnej porzeczki, natka pietruszki i cytrusy; - robić inhalacje z olejkiem tymiankowym – do miski z gorącą wodą wpuść 5–7 kropli olejku eterycznego, pochyl się nad naczyniem, przykryj głowę ręcznikiem i wdychaj (przez ok. 5 minut) pachnące opary; - płukać gardło roztworami soli lub sody (łyżeczka na szklankę wody); - owijać szyję szalikiem i robić ciepłe okłady np. z liści kapusty (zawierają sól potasową i związki siarki – łagodzą stany zapalne). Przepis Sparz wrzątkiem duże ciemnozielone liście kapusty. Osusz je z wody. Wytnij grube żyłki. Lekko rozwałkuj. Przyłóż liście do szyi (aby nie spadały, możesz owinąć szyję szalikiem). Zostaw okład na 20 minut. Tekst: Diana Ożarowska-Sady
Źródło: kuranty.fora.pl/a/a,211.html


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wyborywpsl.htw.pl
  • Powered by MyScript